Edit this in WPZOOM Theme Options 800-123-456
 

Commotie rondom Origin, Electronic Arts ontkent spyware aantijgingen

Uitgevers van videogames op de PC beveiligen hun games de laatste jaren steeds vaker met een apart stukje beveiligingssoftware. Deze software zorgt er bijvoorbeeld voor dat een spel niet zonder CD kan worden gestart of dat er een internetverbinding is benodigd om het spel te spelen.

Vaak leiden dit soort systemen ook tot klachten van consumenten. Zij betalen voor een spel, maar krijgen te maken met beveiligingssoftware die ervoor zorgt dat ze de CD altijd in de DVD-speler moeten hebben, het spel maar op één computer kunnen installeren, altijd online moeten zijn of met verschillende computerproblemen en crashes te maken krijgen.

Electronic Arts heeft voor de nieuwste FPS in de populaire Battlefield reeks gekozen voor Origin. Dit is een online beveiligingsmethode, waarbij EA volgens de originele algemene voorwaarden het recht heeft om technische en gerelateerde informatie mag verzamelen, opslaan en verzenden. Onder deze informatie vallen onder andere het IP adres, gebruiksgegevens, software, hardware en softwaregebruik.

Duitse gamers bestempelden Origin al snel als Spyware, nadat zij hadden uitgevonden dat Origin tijdens het spelen van het spel ook bestanden van boekhoudprogramma’s en beheerapplicaties voor mobiele telefoons in de gaten houdt. De gamers vonden het onacceptabel dat het programma in persoonlijke gegevens van de gebruiker rondneusde en begonnen dan ook massaal te klagen richting EA.

Ze startten een protestactie waarbij ze diverse games van uitgever Electronic Arts een lage beoordeling gaven op de website van Amazon. Daarnaast brachten onze oosterburen het spel massaal terug naar de winkel. Concerns zoals Media Markt en Saturn zouden teruggebrachte exemplaren van klanten die het spel hadden gekocht in de winkels zonder problemen accepteren, zelfs als het serienummer al in gebruik was genomen.

Door de massale aandacht kwamen Duitse juristen ook al snel tot de conclusie dat de voorwaarden uit de algemene voorwaarden van het spel in strijd zijn met de Duitse wet, omdat de privacy van gebruikers op grote schaal zou worden geschonden.

Door alle commotie heeft EA inmiddels al gereageerd op de aantijgingen. De uitgever bracht een persbericht naar buiten waarin het ontkent dat Origin gebruikers worden bespioneerd. Het programma zou geen spyware bevatten en EA geeft in het persbericht aan dat ze de privacy van gebruikers respecteren en niets zullen doen met de data van de verschillende bestanden die door Origin worden geopend.

De algemene voorwaarden van Battlefield 3 zijn tevens aangepast, zodat deze niet meer in strijd zijn met de Duitse wet. EA geeft aan dat ze met de nieuwe algemene voorwaarden meer duidelijkheid willen verschaffen aan de gebruikers van de software.

 

Tags: ,

 

Meer Berichten in Tech