Edit this in WPZOOM Theme Options 800-123-456
 

Gaming nieuws

Sony vraagt patent aan op biometrische controller

Fabrikanten van consoles en accessoires realiseren zich steeds meer dat de controller een belangrijk deel van de spelcomputer is. Vooral na de introductie van de Wii bleek dat een nieuwe vorm van besturing kan leiden tot een heel andere beleving bij spelers en bovenal kan leiden tot hoge verkoopcijfers.

Het valt op dat het vooral Nintendo is geweest die de laatste jaren innovaties op het gebied van controllers en spelbesturing heeft gemaakt. Ze kwamen als eerste met de Motion Controller, die standaard bij de Wii werd geleverd. Enkele jaren later kwamen Sony en Microsoft met soortgelijke controllers, vooral door het succes van de Nintendo controller.

Nintendo innoveerde echter snel en het bedrijf kwam snel met de Vitality Sensor op de proppen. Dit was een project waarbij biometrische gegevens invloed zouden hebben op het spelen van een spel. Het project werd echter nooit succesvol, vooral omdat de metingen van de Vitality Sensor inconsistent waren. Door deze inconsistentie was het moeilijk om gebruik te maken van de sensor in games.

Hoewel het project voor Nintendo dus niet erg succesvol was, lijkt Sony wel potentieel in een biometrische controller te zien. Uit patentaanvragen van Sony blijkt dat Sony bezig is met een nieuwe, biometrische controller. Sony hoopt dus met een biometrische controller wel tot goede resultaten te komen. Het is de bedoeling dat de nieuwe technologie wordt verwerkt in de huidige dual shock controllers voor de Playstation 3.

Met de biometrische controller kunnen onder andere de hartslag, de spanning van spieren en de weerstand van de huid worden gemeten. In de documenten van Sony staan een aantal voorbeelden van toepassingen voor de nieuwe biometrische controller. Zo zou het richten en schieten lastiger kunnen worden als de speler tekenen van stress vertoont en zou de speler zich tegen verassende aanvallen kunnen verdedigen door de controller stevig vast te grijpen.

Het is onbekend wanneer de biometrische controller daadwerkelijk op de markt zal verschijnen en het is nog maar de vraag of de biometrische controller inderdaad een succes gaat worden. Verschillende organisaties gaven eerder al aan dat zij vonden dat het spelen van gewelddadige spellen niet te realistisch moest worden. Wellicht gaat Sony volgens deze organisaties met de nieuwe controller een stap te ver.